Siirry pääsisältöön

Valkosipulikeitto

Tämä keitto (joka sisältää huimat 44 valkosipulinkynttä!) on osoittautunut todelliseksi herkuksi, jota ollaan tarjottu jo monessa yhteydessä. Keiton valmistaminen vaatii hieman aikaa, mutta ei pahemmin mitään muuta. Keitto valmistuu helpolla ja on ainakin tähän asti ollut joka kerta tosi hyvää. Valkosipulin maku on huimasta kynsimäärästä huolimatta aika pehmeä, kiitos kynsien uunissa paahtamisen. Tämän talouden ruokanirsotkin vetelivät keittoa hyvillä mielin, KUN eivät tienneet, mitä keitto sisältää...

Valkosipulikeitto
26 valkosipulinkynttä (kuorineen)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

2 rkl voita
3 - 4 sipulia viipaloituna 
1 1/2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
18 valkosipulinkynttä, kuorittuja
8,5 dl kanalientä
1,2 dl kuohukermaa

n. 1,2 dl hienoksi raastettua parmesaania
sitruunamehua

 Aseta 26 valkosipulinkynttä pieneen uunivuokaan. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria (varmista, että öljy leviää kynsiin tasaisesti). Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja paista uunissa 175 asteessa niin pitkään, että valkosipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita, suunnilleen 45 minuuttia. Anna jäähtyä. Puristele sen jälkeen valkosipulinkynnet ulos kuoristaan pieneen kulhoon.
Sulata voi kattilassa. Lisää sipulit ja timjami ja anna kypsyä niin pitkään, että sipuli kuullottuu, noin 6
minuutin ajan. Lisää paahdetut valkosipulit ja 18 raakaa valkosipulinkynttä ja keitä 3 minuutin ajan. 
Lisää kanaliemi; peitä ja anna hautua niin, että valkosipuli kypsyy, noin 20 minuutin ajan. Surauta 
keitto sen jälkeen sauvasekoittimella sileäksi. Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää kerma ja odota 
niin kauan, että keitto kiehahtaa hieman. Mausta suolalla ja pippurilla. 
Tämä keitto toimii erittäin hyvin, vaikka olisikin valmistettu edellisenä päivänä. Ennen tarjoilua vain 
lämmitys pikaisesti. Ennen lautasille laittoa raasta parmesaania jokaiselle lautaselle reilusti. Sitten 
keitto päälle ja lopuksi vielä hieman sitruunamehua päälle. Tästä määrästä riittää keittoa neljälle 
hengelle reilusti ja kuudellekin vallan mukavasti. 

(Omaan silmääni fontti näyttä esikatselussa jotenkin omituiselta. Samoin rivien välit ja jopa värikin... Tässä vaiheessa iltaa en kuitenkaan jaksa enää ruveta säätämään. Pahoittelut siis, jos teksti näyttää jotenkin epämääräiseltä.)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj