Siirry pääsisältöön

Vapaa-aikaa ja opettajan ammatista

Tänään on tullut mietittyä (aineen)opettajan työn plussia ja miinuksia. Mietin niitä miinuksia tämän päivän aikana ehkä vähän enemmän. Huomattavasti enemmän. Mutta eipä niistä sen enempää. Onneksi kuitenkin niitä plussia on paljon enemmän (ja toisaalta eilen mietin, että on se peruskoulussa matematiikan opettaminen kuitenkin erikivaa verrattuna vaikkapa ammattikoulussa matikan opettamiseen. Tämä siis vain minun näkökulmastani. Ja en mä kyllä siellä lukiossakaan haluaisi opettaa. Joten ei auttais valittaa...).

Ja yksi suuri plussa on työajat. Nyt kun säästökuurien takia tunnit on minimissä (palkkapussi ei tästä tosin kiitä), niin vapaa-aikaakin tuntuu olevan aivan eri mittakaavassa.  Tänään olen lämmöllä muistellut sitä tämän viikon aamua, kun heräilin puolikasilta ja lähdin liikenteeseen vasta 10.00. Puolitoista tuntia ihan omaa aikaa.

Nautiskelin teestä. Lakkasin kynnet. Lueskelin nettihesaria ja vähän kirjaakin. Ja kun vihdoin olin töissä, oli sielläkin vielä 60 minuuttia aikaa valmistella tunteja ja vähän höpötellä työkavereidenkin kanssa. Toki joissakin muissa ammateissa voi pitää etäpäiviä tai työpaikalle voi saapua liukuvana aikana. Tänään olen lisäksi iloinnut siitä, että tänään olin kotona jo 14.00 (tosin osakiitos kuuluu kyllä työkaverille, joka heitti mut kotiin. Muuten olisinkin ollut kotona vasta 15.00).

Tästä vähäisestä valoisasta ajasta ehtii nauttia näin enemmän. Toki myönnettäköön, että tavoistani poiketen repussa on tällä hetkellä kolmen ryhmän kokeet korjattavana. Mun perusperiaate on ollut, että en tuo töitä kotiin. Tänä viikonloppuna päätin kuitenkin tehdä poikkeuksen. Tällä viikolla on tullut harrastettua yhteissuunnittelua sen verran paljon (ja askarreltua muun muassa kuutiometrin mallia mehupilleistä. Tuli muuten hieno. Ensi syksynä taidan kuitenkin tarttua työkaluihin ja rakennella vähän kestävämmän mallin puurimoista), etten ole ehtinyt hyppäreillä tai ruokatunneilla kokeita korjaamaan. Ja toki yksi myöhäinen päivän aloitus vähensi myös kokeidenkorjausaikaa.

Ja siis toki noita plussia on paljon muitakin. Tällä viikolla on esimerkiksi ollut tosi kivat ysin matematiikan tunnit (ja vähän hermoja raastavimpia tunteja muutama päälle), joissa oppilaat kiersi ryhmissä kolmessa eri pisteissä. Toimi. Tällä viikolla olen käynyt myös ihanan hassuja ja vakaviakin keskusteluja tasa-arvoisesta avioliittolaista (ja toki vängännyt ulkovälkistä ja takeista ja kaikesta mahdollisesta). Myös spontaani halaus oppilaalta on kuulunut tähän viikkoon (ja yksi epämääräisesti keskarin näyttöön viittaava tapahtumakin). Ja monta muuta hauskaa, kivaa ja ihanaa (ja lisäksi niitä kamalia) tapahtumaa. Summa summarum kyllä tää on niin mun juttu, vaikka välillä mitta meinaakin täyttyä... 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj