Siirry pääsisältöön

Spagettikastike nyhtökaurasta

Meidänkin taloudessa on tänä kesänä etsiskelty nyhtökauraa. Tämä kaurasta ja palkokasveista valmistettu lihan korvike on ollut koko kesän vaikeasti löydettävissä. Nyt sen kuitenkin olen oppinut: Stockmannille tuotetta tulee keskiviikkoaamuisin ja Prismoihin (ainakin pääkaupunkiseudulla) lauantaiaamusin. Viime lauantaina nousimmekin H:n kanssa hämmentävän aikaisin a) lauantaiksi b)kesälomalauantaiksi ja suuntasimme Prismaan. Olimme paikalla hyllyyn luona 8.15 samoin kuin kolme muuta tyyppiä. Ja kovin montaa pakettia Nyhtökauraa ei sitten jäänytkään meidän poistuttua paikalta (eikä kukaan edes hamstrannut tätä järjettömän montaa pakettia), suosittu tuote siis.

Nyhtökaura ei itsessään maistu mitenkään erityisen hyvältä. Viljalta ja herneeltä lähinnä. Tärkeää onkin siis tuotteen maustaminen. Paria erilaista ruokaversiota olen nyhtökaurasta kokeillut ja tämä alla oleva on uponnut talouden alamittaisiin. Ensimmäisellä  kerralla emme kertoneet ruoan olevan nyhtökaurasta (nämä ovat edelleen ruokakranttuja, vaikkakin nuorimmainen = nirsoin tähän asti on yhtäkkiä ruvennut tykkäämään tomaatista, jes!) ja jokainen taisi luulla syövänsä jauhelihaa... Toisella kerralla paljastimme ruoan todellisen luonteen ja siitä huolimatta jokainen taisi ottaa lisää. Nyhtökaura on myös aiheuttanut sen, että ruokapöydässä ollaan viime aikoina keskusteltu paljon ruoan terveellisyydestä ja myös ympäristövaikutuksista. 

Mutta se resepti:

Spagettikastike nyhtökaurasta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä 
3 porkkanaa
(1 varsisellerin varsi)
Öljyä 
1 pkt nyhtökauraa (itse käytin viimeksi tomaatilla, paprikalla ym maustettua)
1 prk tomaattimurskaa
Vettä yhden tomaattimurskapurkillisen verran
Tomaattipyrettä
Ketsuppia
1 prk ruokakermaa/soijakermaa
Kasvisliemikuutio
Currya, paprikamaustetta, cayennepippuria, mustapippuria + muita mausteita maun mukaan
Tuoretta basilikaa

Pilko sipulit ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuullota edelliset öljyssä ja pilko samalla nyhtökauraa pienemmäksi (muistuttaa enemmän jauhelihaa, mitä alamittaiset tuntuvat ainakin arvostavan). Heitä nyhtökaura pannulle ja mausta aika reilulla kädellä. Lisää loput ainekset tuoretta basilikaa lukuunottamatta. Anna muhia puoli tuntia, tunti tai enemmänkin. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää lopuksi sekaan vielä silputut basilikan lehdet. 
Tarjoa vaikkapa sen spagetin kera.
Ruoka upposi niin vauhdilla kaikkiin suihin, että kuvan ottaminen unohtui täysin. Kuvaan päätyi siis jämät, jotka suuntasivat pakastimeen. Ei kovin nättiä, mutta hyvää. Luin muuten jostain lehdestä, että nyhtökauraa ei pitäisi hauduttaa. En löytänyt kuitenkaan mistään selitystä tähän, eikä me ainakaan koettu nyhtökauralle tapahuvan mitään ihmeellistä puolen tunnin hauduttamisella.

Jotkut ovat kauhistelleet nyhtökauran kilohintaa. Mielestäni kilohinnalla ei kuitenkaan ole kovinkaan suurta merkitystä tässä tapauksessa. Yksi paketti nimittäin maksaa saman verran kuin 400g jauhelihaa. Ja 250g nyhtökauraa tuntuu riittävän paljon enempään kuin 400g jauhelihaa. Lisäksi tuote on todella täyttävää. Plussat siitä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj