Siirry pääsisältöön

Syksy

Havahduin tässä eräs päivä siihen,  että syksy alkaa olla jo läsnä.  Illat ovat pimentyneet, aamut kylmiä. Pihan sato alkaa vihdoin ja viimein  kypsyä. Kukat alkavat pikku hiljaa lakastua ja kasteluakaan ei tarvitse muistaa hoitaa enää joka päivä. 
Tämä on ollut ensimmäinen oman pihan kesä. Tähän asti puutarhurointini on rajoittunut parvekkeisiin (ja viime kesänä terassiin) ja kotikodin pihaan. 
 
Lapsena olin kyllästetty puutarhatöillä. Rikkaruohojen kitkeminen ja ruohon leikkaaminen tulivat lähinnä korvista ulos. Olenkin ollut yllättynyt kuinka rentouttavaa se rikkaruohojen kitkentä itse asiassa onkin. Ruohonleikkuu on ainakin toistaiseksi kuulunut H:n tehtävälistaan (se itse halusi kyseisen nakin, samoin kuin minä itse valitsi  pyykinpesunakin. Muut kotityöt ovatkin muuten yhteisvastuullisia), joten sen mahdollisista rentouttavista vaikutuksista ei ole omakohtaista tietoa.

Tähän väliin parhaimmat puutarhaoivallukset tältä kesältä. Kesäkukkasiemenseoksilla saa loistavasti täytettyä isomman alueen kukilla (meillä on hieman haastava kävelyalueen ja aidan välinen n.30 cm leveä alue, joka on aika pitkä. En todellakaan osannut päättää, mitä monivuotisia kasveja siihen tulisi, joten kesäkukat hoitivat homman loistavasti.). Ja lähes jokaisella kukkapenkin omistavalla ihmisellä on ylimääräisiä kasveja keväisin. Meidän monivuotiset kukat on haettu ystävän ihanasta pihasta ja niillähän istutusallas täyttyi juuri sopivasti. Niin ja kukkien väleihin kannattaa jättää tilaa. Keväällä meidän kukkapenkki näytti t o d e l l a harvalta. Nyt kukat ovat täyttäneet jo koko istutusaltaan reunasta reunaan.
Myös työt ovat alkaneet. Ja se on oikeastaan ollut aika kivaa. Mulla on tässä jaksossa 8 eri ryhmää ja mikään niistä ei ole ikävä tai erityisen haastava. Ihanaa. Suurin osa tykkää opiskella tai ei ainakaan viitsi näyttää ei-tykkäämistään. Ja listasipas yksi kasiluokkalainen puolirasavilli poika koulupäivän mukavaksi, koska on kaksi tuntia matematiikkaa (ja se tais olla tosissaan).
Olen täyttänyt myös päiväni jotenkin tosi täysiksi. Tuntuu, että ehdin hyvin harvoin olla ihan vain kotosalla. Toistaiseksi sitä on  kuitenkin jaksanut hyvin ja toisaalta on  ihana nauttia näistä kohtuullisen lämpimistä (ja sateettomista) päivistä, kun niitä vielä on. 

Mutta nyt on mukava olla myös kotona. Kuunnella vesisadetta, pestä pyykkiä ja tehdä pizzaa (yhden alamittaisen launataikoulupäivän buffettiin). Olla rauhassa ja hiljaa. Ei ollenkaan paha. 

Huolimatta hieman syksyisestä ilmasta olen edelleen liikkunut lähinnä kesävaatteet päällä. Sukkikset olen laittanut nyt pari kertaa mekon alle, mutta muuten eivät talviset vaatteet ole vielä hiippailleet lähellekään pukeutumista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj